duminică, 20 mai 2012

Biblioteca de Iniţiere şi noul tineret român


Pe de altă parte a scăzut vertiginos (la scară istorică, 22 de ani „de libertate” sînt puţini) numărul acelor oameni ce posedă încă biblioteci de iniţiere, cărţi după a căror citire înţelegi mai bine mersul lumii şi de ce se desfăşoară lucrurile aşa cum le vedem. Cărţi rare, pentru obţinerea cărora nici un efort nu e prea mare.

Nu putem înţelege nimic din Lumea înconjurătoare dacă nu intrăm de tineri în universul cărţilor. Nu vom şti ce este viaţa, ce este Puterea, încotro se îndreaptă ele şi încotro ne duc pe noi, dacă nu ajungem să citim cărţi, în general, şi cărţi de iniţiere, în special.
În mod cert, biblioteca unora s-a putut forma şi înainte de decembrie 1989. În ciuda sistemului, cărţi bune şi rarităţi apăreau şi atunci. Puteai să-ţi dai seama că există o legătură clară între cunoaşterea „scoasă” din cărţi, pe de-o parte, politică şi exercitarea efectivă a puterii, pe de altă parte.
Pornim de la o simplă constatare din viaţa de zi cu zi din ultimii 22 de ani: decăderea şcolii româneşti, a calităţii educaţiei, e o realitate  şocantă şi, pentru cei mai mulţi, greu de înţeles. „Ce fel de oameni au interesul ca în România să nu mai existe un tineret foarte bine educat şi excelent format profesional?”, ar fi o întrebare-cheie. Dincolo de retorismul aparent, ştim că principala formă de educare individuală de la vîrste fragede este cartea. Lectura „a fost asasinată” la noi prin cîteva căi, simplu induse şi impuse:
-         dezinteresul tot mai scăzut din familii, al multor părinţi tot mai nepasatori faţă de propriii copii şi înecaţi în coşmarul subzistenţei zilnice, cînd banii pe cărţi sînt ultimul lucru la care s-ar gîndi;
-         obsesia miniştrilor educaţiei şi a funcţionarilor superiori din Inspectoratele de Invăţămînt că „materia de studiu” este prea multă, trebuie prezentată cu multe poze şi texte scurte, iar timpul pentru relaxare şi „entertienment” este prea puţin...
-         au rezultat manualele şcolare alternative, nişte cursuri tabloide pentru tineri care au cu totul altă treabă! Adăugăm teroarea Internetului, site-urile de socializare, comunicaţiile convulsive prin mobil...
Ne întrebăm, de ce se duce astăzi acest război contra lecturii? Cei care l-au declanşat, sînt iniţiaţi şi ştiu de ce anume fac aceasta? Răspunsul, prieteni, nu-i vînare de vînt, e la ei...

Istoria, în general, nu este nici pe departe o cronică a Binelui pe pămînt.
În orice proces de cunoaştere există un prag dincolo de care nu mai poţi înainta fără o călăuză. Această călăuză nu trebuie neapărat să aibă forma unui om, el poate lua „chipul” unei cărţi, a multor cărţi, a tuturor gîndurilor ce le-au precedat. La fel, şi unele hărţi şi unele Atlase pot fi călăuze – asta este orice hartă! – de iniţiere, cu coduri şi semnificaţii pentru puţini cunoscători. Din Atlase înţelegi, în mică parte măcar, cum s-au dezvoltat drumurile omului în lume. Şi, mai ales, cum şi-a adjudecat omul alb, pe rînd, întreg mapamondul. Care au fost escalele importante, devenite cu timpul megalopolisuri. Ce direcţii ar mai fi urmat şi cît de puţine locuri mai sînt, astăzi, necălcate de picior de om.
Dar astăzi,  trăim vremuri în care chiar Cuvîntul şi-a pierdut puterea. Cauza bolii cuvîntului este minciuna.
Ca şi în dragoste, pentru o minciună este nevoie de doi – cel care minte şi cel minţit. Sau, de la doi „în sus”. De aceea, pe vremea lui „La început a fost Cuvîntul” nu a existat minciună pentru că era doar Unul.
Imediat cum s-au înmulţit oamenii şi au umplut pămîntul, lumea s-a umplut de minciună şi de cavalerii acesteia: invidia, egoismul, perfidia şi lăcomia. Pentru mulţi oameni minciuna s-a instalat în miezul vieţii lor.
Şi acesta este un motiv temeinic pentru a avea o bibliotecă de iniţiere: cunoaşterea aprofundată a Răului e necesară, iar minciuna e principala modalitate de proliferare a acestuia (vezi „Istoria Infamiei”, a lui J.L. Borges).
Fericiţi cei ce ne scriu din Infern, că ei înţeleg pe deplin Lumea.
Dar, cine mai stă astăzi să revadă cu atenţie critică şpalturile Facerii, ca să introducă serii întregi de corecţii la cea mai mare Erată ce s-a acumulat vreodată pe Pămînt?

Adevărata semnificaţie a expresiei-clişeu „ai carte, ai parte”, este mult mai profundă, mai exact, „ai parte de o bibliotecă de iniţiere, ai parte de Putere”!
Puţini o înţeleg şi o aplică, dar cei ce ştiu conduc Lumea.
Faptul că România este atît de prost condusă, şi e dirijată conştient spre o destinaţie catastrofică, demonstrează că politicienii ei nu numai că nu citesc din cărţi de iniţiere, dar se mulţumesc „să citească în diagonală” cel mult aeratele texte „jurnalistice” din tabloidele ce le descriu aventurile mondene.
Poate că citesc astfel de cărţi speciale un Adrian Năstase, un Gelu Voican, un Varujan Vosganian, sau un Kelemen Hunor, însă, în nici un caz, un Traian Băsescu, Dan Diaconescu & „pleiada” liderilor-nulităţi. În schimb, prestaţia politică apare ca emanată tot din ignoranţa politică generalizată şi setată doar pe interes. De obicei, cei ce o practică – “constituţional”! – sînt  oameni cărora perfecţiunea le dăunează. Cărora cărţile le strică planurile. Îi recunoşti, iar pentru aceasta nu de un detector de minciuni, ci de un detector de adevăruri ai nevoie. Mai ales că, există oameni a căror atingere, fie şi verbală, te împuţinează. E şi multă pierdere de timp pînă cînd înveţi să-i identifici. 
Sau, cum spunea Gelu Voican, într-un text despre ezoterism, “Lucrurile tac în obscuritate, iar oamenii se hărţuiesc neîncetat, dar, mai ales, inexplicabil. Lumea naturală vibrează, dând semne de neînţeles, în timp ce în lumea omenească, neobosind, călăii trudesc”. ..
Mulţi ştiu că există o legătură între biblioteca de iniţiere, psihologia maselor şi deţinerea Puterii,  şi totuşi, cum arată portretul-robot al tînărului care, începînd cu 2012, decide să înceapă să-şi încropească o bibliotecă de iniţiere?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu