luni, 23 ianuarie 2012

Democratizare în enclava separatistă, un model pentru schimbarea de la Bucureşti


După alegerile prezidenţiale din decembrie 2011 şi după serbările de iarnă pe stil vechi, lucrurile se reaşează în matca normalului, în Transnistria. Prietenii mei ma ţin la curent zilnic cu noile evoluţii. În primul rînd, noul preşedinte, Evgheni Şevciuk, i-a demis pe toţi smirnoviştii, „i-a măturat pe toţi”, cum spune un prieten al meu. A numit în funcţii, peste tot, tineri cu pregătire recentă, cu masterate şi doctorate în pregătire, cu deschidere spre Occident, fără prejudecăţi antiromâneşti, şi cu un cult al muncii, al răspunderii şi al lucrului bine făcut.
Cam tot ce este lipsă în România, adică.
Schimbarea smirnoviştilor are pentru analiştii atenţi ai zonei, şi o semnificaţie aparte. Ministru al Securităţii Statului a fost, sub toată preşedinţia lui Igor Smirnov, Vladimir Antiufeev (foto), fost Vladimir Ghiorghievici Alexandrov, fost Vadim Gheorghievici Şevţov, personaj sovietic de tristă faimă. În Riga a coordonat trupele OMON încercînd o lovitură de stat împotriva noului regim leton, apoi a fugit la 23 august 1991 la Moscova, unde colonelul Victor Alksnis (azi deputat în Duma) l-a reciclat şef al Securităţii la Tiraspol.
Să scapi de aşa un om nu e uşor, iar asta demonstrează că Şevciuk joacă dur şi eficient.
Prim ministru a devenit Petru Stepanov, „un băiat de treabă”, cum e văzut de populaţie. Miercuri vom afla lista întregului Guvern.
Pînă atunci, vedem evoluţiile de la Bucureşti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu